fbpx

Kirjaudu palveluun

Mediamyynti Sää ja live-kuva Koti Costalla
Vedenkäytölle ei ole tulossa rajoituksia kesäksi

Vedenkäytölle ei ole tulossa rajoituksia kesäksi

Tälle kesälle ei ole tulossa rajoituksia talousveden käytölle tai matkailulle Aurinkorannikolla. Junta de Andalocia lykkää dramaattisten toimenpiteiden käyttöönottoa syksyyn asti, mutta kehottaa kaupunkeja tekemään enemmän vedenkulutuksen vähentämiseksi alueillaan.

Aurinkorannikko tulee selviytymään kesästä ilman suuria vesirajoituksia, vaikka kuivuus vaikuttaa suureen osaan Espanjaa. Mahdolliset veden käyttöön liittyvät toimenpiteet, kuten säännöstely, otetaan uudelleen harkintaan syksyllä, ellei alueelle saada merkittäviä sateita ennen sitä. Alueen vesivarantojen hallintaan keskittyvän aluehallituksen komitea teki päätöksen viime viikolla.

Komitea kuitenkin kehotti paikallisneuvostoja tehostamaan toimenpiteitä vedenkulutuksen vähentämiseksi noin 10% kaupunkialueilla, jolloin ei käytetä juomavettä katujen pesemiseen tai puistojen ja puutarhojen kasteluun. Tämä toimenpide on jo ollut käytössä Axarquían ja itäisen Aurinkorannikon alueella ja laajennetaan nyt koskemaan myös läntistä Aurinkorannikkoa ja Malagan kaupunkia.

Paikallisneuvostojen ei kuitenkaan tarvitse sulkea suihkuja rannoilla keskellä kesää, mikäli muilla toimenpiteillä saavutetaan 10%: säästötavoite. Kaupungintalojen huoli oli ollut miten suihkujen sulkeminen olisi vaikuttanut rantamatkailuun. Päätös tähtää huolehtimaan paikallisväestön vesihuollon turvaamisesta, sekä normaalista toiminnasta matkailualalla pitkittyneen kuivuuden aikana, totesi Andalusian hallituksen vesiasioiden pääsihteeri ja komitean puheenjohtaja Ramiro Angulo.

Tällä hetkellä Malagan maakunnan säiliöt sisältävät 190,6 Hm3 vettä, joka on vain kolmanneksen niiden enimmäiskapasiteetista (611,48). Määrä on 40% vähemmän kuin vastaava luku viime vuonna tähän aikaan, joka oli 313 kuutiometriä.

Maakunnan paikallispiirin osalta pahiten vesipulasta kärsivä alueena jatkaa Axarquía, jossa La Viñuela -tekoaltaan tämänhetkinen kapasiteetti on vain 9,4% kokonaiskapasiteetistaan. Maanviljeliöitä on virallisesti kielletty käyttämästä tekoaltaan vettä viljelyyn lokakuusta lähtien ja heidän on käytettävä käsiteltyä vettä jätevedenpuhdistamoista.

Komitea kehotti Axarquían paikallisneuvostoja tehostamaan ja noudattamaan kieltoja, joissa kielletään juomaveden käyttö kadun pesuun, yksityisten uima-altaiden täyttämiseen, puutarhojen kasteluun, sekä autojen pesuun. Kuitenkin tuntuu siltä, että näitä vuonna 2021 kyseisellä alueella käyttöön otettuja toimenpiteitä ei noudateta.

Tilanne on vähemmän akuutti Guadalhorcen laaksossa ja Malagan kaupungin alueella, vaikka kolme säiliötä, jotka toimittavat vettä tähän alueeseen (Guadalhorce, Guadalteba ja Conde del Guadalhorce), ovat tällä hetkellä 35% täynnä, mikä vastaa 121,7 Hm3 niiden 345,5 Hm3 kapasiteetista.

Torremolinoksen ja Manilvan välisellä läntisellä Aurinkorannikolla vesihuolto on paremmassa kunnossa. Kaikki vedenkäyttö taataan kesäsesongin aikana, jättäen kuitenkin mahdollisuuden ”harkita mahdollisuutta toimenpiteisiin” lokakuun alkaen alkaen, riippuen sateiden määräistä”, komitea ilmoitti.

Läntinen Aurinkorannikko saa vettä pienemmästä La Concepciónin säiliöstä Marbellan lähellä, jonka täyttöaste on tällä hetkellä 67%, 38,6 Hm3. Se hyötyy myös Marbellan suolaveden desinfiointilaitoksen vedestä, sekä vedestä joka johdetaan Campo de Gibraltar -alueelta. Toistaiseksi tämä riittää varmistamaan kysynnän täyttymisen kriittisenä kesäaikana, vaikka täälläkin pyritään vastuulliseen käyttöön ja 10% vähennykseen juomaveden käytössä. 

Kuivuuden hallinnasta vastaava komitea julkaisi samalla raportin Malagan maakunnan sisäalueiden sääntelemättömistä alueista (Guadalhorcen laakso), jossa harkitaan myös mahdollisuutta vähentää kaupunkien vesihuoltoa 10%:lla toteuttamalla säästötoimenpiteitä Antequerassa, Alhaurín de la Torressa, Alhaurín el Grandessa, Álorassa, Cártamassa ja Coínissa.

Tekoaltaiden täyttöasteet voi tarkastaa osoitteesta http://www.redhidrosurmedioambiente.es/saih/resumen/embalses

Lähde Sur

Samankaltaiset julkaisut