fbpx

Kirjaudu palveluun

Mediamyynti Sää ja live-kuva Koti Costalla
Jamoneria Fuenteksen omistaja Bernardino vie meidät kinkun oston saloihin

Jamoneria Fuenteksen omistaja Bernardino vie meidät kinkun oston saloihin

Costalla toimitus vieraili Arroy de la Mielissä sijaitsevassa Jamonerias Fuenteksessa tapaamassa sen omistajaa Bernardino Fuentes Caballeroa sekä hänen vaimoaan Angela Gomez Soriaa. Pariskunta on ollut alalla jo 25 vuotta ja he ovatkin erikoistuneet ibericon kinkkuun, minkä lisäksi heiltä löytyy myös serranon kinkkua. Bernardino kertoo meille nyt mitä eroa eri kinkkuluokituksilla on ja mitkä tekijät vaikuttavat kinkkujen hintoihin.

Fuenteksessa myydään kolmen eri luokituksen kinkkua, joista yleisin on Jamon iberico cebo, mikä on kaikista edullisin. Sikaa on syötetty keinotekoisillarehuilla ja se on kasvatettu maatilalla teollisesti. Iberico cebo on 50% mustaa sikaa ja 50% valkoista sikaa. Seuraavana on Jamon iberico cebo de campo, se on muuten sama kuin edellä mainittu iberico cebo, mutta sika saa elää vapaana maastossa. Maastossa elämisen lisäksi sika saa luonnollista ruokaa, kuten vehnää, ohraa ja maissia ja on edeltäjäänsä hiukan kalliimpaa.

Viimeisenä on vuorossa bellota, se laadukkain 100 prosenttisesti puhdasrotuinen sika, jonka molemmat vanhemmat ovat mustia sikoja. Nämä siat elävät vapaana maastossa syöden luonnollisia ruokia ja toisin kuin moni luulee, ne eivät saa tammenterhoja koko elämäänsä. Sen sijaan ne elävät vain viimeiset 6 viikkoa vuorilla vapaana syöden tammenterhoja.

Kinkun suosio on tosiaan siinä, että sitä voi syödä missä vain, milloin vain eikä se mene huonoksi. Salaisuus tähän on sen valmistustapa; kinkku kuivasuolataan ja sen kuivaamisprosessi vie jopa 3 vuotta, minkä vuoksi se ei tarvitse säilyttämiseen kylmää. Voit siis huoletta ottaa esimerkiksi kinkkusämpylän mukaan rannalle ilman pelkoa sen pilaantumisesta tai laittaa vaikkapa tapas tarjottimelle tarjolle erilaisia kinkkuja.

Videon myötä pääset tutustumaan Jamonerias Fuentekseen, siellä myytäviin kinkkuihin, niiden hintoihin ja myyntiin, sekä kuulemaan lisää kinkun saloista unohtamatta omistaja Bernardinon lopputervehdyksiä meille suomalaisille.

Samankaltaiset julkaisut