Fuengirolassa juhlitaan
Espanjaiset osaavat juhlia. Kansallisten pyhäpäivien lisäksi on alueellisia pyhiä. Jos pyhä sattuu sunnuntaille, se siirtyy maanantaille. Välipäivätkin ovat suurimmalla osalla vapaita, joten liikenteessä on silloin mahtavat ruuhkat ja hotellit ja ravintolat ovat täynnä eikä ääntä ja ilonpitoa säästellä. Pankit, virastot, koulut ja useimmat kaupat ovat kiinni. Pitkistä vapaista käytetään Espanjassa nimeä puente eli silta. Tärkeimmät juhlat tammikuusta joulukuuhun ovat:
Loppiainen
Espanjassa loppiainen, Día de los Reyes, on joulun huipentuma. Silloin jaetaan lapsille lahjat. Tietäjät (Los Reyes Magos) jakavat ne yön aikana ja lapset jättävät ulko-ovelle ruokaa tietäjien kameleille.
Kuninkaitten saapumista juhlitaan kaduilla edellisenä päivänä, loppiaisaattona 5.1. Tällöin kaupungeissa järjestetään Itämaan tietäjien kulkue, jossa kuninkaiden lisäksi nähdään Disneyn satuhahmoja ja muita mielikuvitusolentoja. Karnevaaliväki istuu vaunuissa lasten kanssa heittelemässä karkkeja ja koko kaupungin väki seisoo katujen varsilla keräämässä karkkeja ja katsomassa lähes loputtomalta tuntuvaa kulkuetta. Sen reittiä on helppo seurata iltapäivällä jo pelkän metelin avulla. Kulkueita järjestetään lähes joka kylässä ja kaupungissa.
Kuninkaiden lähettiläs saapuu Fuengirolaan jo ennen kuninkaita. Hänen upea telttaleirinsä on keskustan kirkkoaukiolla, jonne lapset tulevat tapaamaan häntä ja antamaan kirjeensä vietäväksi suosikkikuninkaalleen.
Andalusian päivä
Helmikuun 28. vietetään Andalusian päivää, Día de Andalucía. Kyseisenä päivänä vuonna 1980 Andalusiassa järjestettiin kansanäänestys autonomisen hallintoalueen hyväksymisestä. Tämä näkyy myös juhlinnassa. Perinteiseen tapaan luetaan itsehallintojulistus sekä kuullaan Andalusian hymni. Eri puolilla kaupunkia on tanssi- ja musiikkiesityksiä, lasten työpajoja ja jos oikeaan paikkaan sattuu, voi saada myös andalusialaista ruokaa.
Pääsiäinen
Semana Santa eli pyhä viikko käynnistyy palmusunnuntaina ja päättyy pääsiäissunnuntaihin. Viikkoon kuuluu kulkueita, rumpujen pauketta, suitsukkeiden tuoksua ja väenpaljoutta. Kristuspatsaita ja pyhimysten kuvia kannetaan pitkälle yöhön laveteilla eli tronoilla, joista massiivisimmat painavat tuhansia kiloja, ja niitä kantamaan tarvitaan jopa pari sataa henkeä.
Tronot ovat koristeltu kynttilöillä ja kukilla ja niiden keinuvaa etenemistä tahdittaa musiikki. Katsojien joukossa on kokonaisia perheitä, jotka yhtyvät hurraahuutoihin ja taputuksiin, kun erityisen merkittävä patsas menee ohi. Kulkueeseen osallistuminen on kunnia-asia, ne ovat pitkiä ja mukana on eri ikäisiä, erilaisiin kaapuihin ja suippohattuihin pukeutuneita naisia ja miehiä, joukossa myös lapsia, jotka kantavat ristejä ja kynttilöitä. Soittajia on myös paljon, joten kulkueen etenemistä voi seurata jo metelin pohjalta. Kantajien työ on raskasta ja sitä harjoitellaan pitkin vuotta.
Varsinkin Malagassa ja Sevillassa, jossa on Andalusian merkittävimmät pääsiäiskulkueet väenpaljous on valtava. Katuja on suljettu liikenteeltä, mutta tilaa ravintoloissa löytyy heti, kun menee hieman etäämmälle kulkueen reitiltä.
Malagassa pääkatujen varrella on korkeita katsomoita, joissa malagalaisilla on omat nimikkopaikkansa ja joissa vietetään koko pääsiäisviikko. Junat Malagaan kulkevat pitkälle yöhön.
Kulkueiden järjestämisestä vastaavat paikalliset veljeskunnat ja niitä nähdään, joka kylässä ja kaupungissa. Fuengirolan kulkueita voi seurata myös Fuengirola tv-kanavalta.
Espanjalaiseen pääsiäisen viettoon kuuluu oleellisesti myös ruokailu perheen ja ystävien kanssa, joten myös ravintoloissa on tunnelma korkealla.
Kansainväliset päivät
Kansainväliset päivät, Feria Internacional de Los Paises ajoittuu vappuun. Viisipäiväinen tapahtuma kokoaa yhteen yli 30 eri kansallisuutta esittelemään omaa kulttuuriaan, musiikkiaan, tanssejaan ja ruokaperinnettään. Feria-alueen ravintoloissa on tarjolla niin suomalaista ja lohta ja koskenkorvaa kuin brasilialaista härkää ja mohitoja ja kaikkea siltä väliltä. Juhlakansa vaeltelee pitkin alueen kujia maistelemassa eri maiden kansallisia juomia ja ruokia ja välillä poikkeaa johonkin klubitaloon tanssimaan ja kuuntelemaan bändejä. Espanjalaiseen tyyliin meteli on valtavaa.
Tapahtumaan kuuluu myös kaupungin halki kulkeva kulkue, jossa eri kansallisuudet musisoivat ja tanssivat värikkäissä kansallispuvuissaan. Karnevaalikulkue järjestetään 1.5., joka Espanjassa on kansallinen vapaapäivä. Kulkue lähtee liikkeelle kaupungintalon edestä ja päättyy Feria-alueelle, jossa juhlat jatkuvat. Myös Suomella on oma osasto, jossa on tarjolla suomalaisia esiintyjiä ja suomalaista perinneruokaa.
Kaikkialle on vapaa pääsy. Klubitalot ovat auki klo 13–04.
Juhannus
Juhannusta eli San Juania juhlitaan rannoilla. Sinne suunnistetaan 23.6 jo iltapäivällä piknik-korien, pöytien, tuolien ja telttakatosten kanssa. Juhlat jatkuvat koko seuraavan päivän yöhön saakka ja musiikki raikaa. Chiringuitot tarjoavat edullista ruokaa ja monet myös ilmaisen drinkin valkoisiin pukeutuneille. Juhlijat ovat levittäytyneet rantaviivalle grillaamaan ja polttamaan kokkoja.
Vanhat ikävät asiat palavat nuotioissa ja tulevaisuus puhdistetaan niiden yli hyppimällä. Lopullinen pesu tapahtuu keskiyöllä, kun pitkissä riveissä kaadutaan selälleen rantaveteen. Juhlan kruunaa näyttävä ilotulitus.
Virgen del Carmen -juhla
Virgen del Carmen on merten ja merimiesten suojelija ja Los Bolichesin suojeluspyhimys.
Pyhimyksen päivää vietetään 16.7. mutta juhlinta kestää usean päivän ajan, sillä Los Bolichesin feriat ajoittuu samaan aikaan. Tapahtuma on täynnä konsertteja, kilpailuja, tanssia ja ohjelmaa lapsille. Feria-alue täyttyy huvipuistolaitteista ja alueen klubitalot, penjat, muuttuvat juhlakansaa pursuaviksi ravintoloiksi.
Virgen del Carmenin juhlan pääosassa on Paseo Maritimolla seisova Virgen del Carmen patsas, se patsas, jonka juurelle tuodaan kukkia ja jonka kohdalla tehdään ristinmerkki. Juhlapäivänä painavaa neitsyen kuvaa kannetaan kulkueessa musiikin säestyksellä Los Bolichesin kirkolta Virgen del Carmenin patsaalle. Juhlakulkue on rannassa illan pimetessä ja sieltä neitsyt kannetaan mereen. Myös osa ihmisistä kahlaa mereen puhdistautumaan.
Tapahtumaa seuraa valtava joukko ihmisiä rannalta ja paikalle saapuneista veneistä. Ihmisillä on kynttilöitä ja mereen lasketaan valkoisia kynttiläveneitä.
Juhla päättyy ilotulitukseen ja kansa huutaa: ”Viva la Virgen”.
Feriat
Feria -viikolla, lokakuun alussa pidetään pääsääntöisesti lomaa ja monissa paikoissa palvellaan vain puolipäiväisesti. Juhla järjestetään kaupungin suojeluspyhimyksen, Virgen del Rosarion kunniaksi.
Viikon ajan kaupungin täyttää juhlahumu ja kaduilla näkyy flamencoasuihin pukeutuneita ihmisiä, hevosvaljakoita, kulkueita ja ratsastajia.
Feria-alueelle pystytetään iso tivoli ja penjoissa juhiltaan aamuun saakka. Myös kaupungin tavintolat täytyvät juhlijoista. Monissa ravintoloissa soi musiikki ja välillä noustaan tanssimaan ja laulamaan.
Syyskuun viimeisenä lauantaina pääosassa ovat hevoset. Tuolloin Fuengirolan keskustassa kirkkoaukiolla ja kaupungintalon edustalla (Plaza de España) on hevosnäytöksiä, kulkueita ja hevostaituruutta mittaavia kilpailuja.
Ravintoloiden edessä on hevosparkkeja ja ratsastajille tarjoillaan suoraan hevosen selkään. Aktiviteetit alkavat klo 12 ja kestävät koko päivän klo 19 asti.
Uusivuosi
Uusivuosi otetaan vastaan Fuengirolassa kaupungintalon edustalla. Siellä soittavat bändit ja ilonpitoon yhtyvät kokonaiset perheet, sillä myös lapset ovat espanjalaiseen tapaan mukana. Kellon lähestyessä puoltayötä syödään 12 viinirypälettä vuoden viimeisen 12 sekunnin aikana ja huuhdotaan alas lasillisella cavaa.
Illan kohokohta on upea ilotulitus. Ravintolat ovat täynnä ja paikat pitää varata hyvissä ajoin. Useilla ravintoloilla on uudenvuoden menu, joka on normaalia hintavampi.