fbpx

Kirjaudu palveluun

Mediamyynti Sää ja live-kuva Koti Costalla
Asuntojen valtaus

Asuntojen valtaus

”Yksi asunto alueelta on yritetty vallata, joten portit pitää pitää aina kiinni.” Näin alkoi taloyhtiön asukastiedote jokin aikaa sitten. Aikaisemmin portit saivat olla auki kello 15 asti, mutta nyt ne ovat kiinni yötä päivää.

Kun suomalainen kuulee ensimmäisen kerran asuntojen valtauksesta, kommentti poikkeuksetta on, että eihän se voi olla totta. Se sotii sekä suomalaista oikeustajua että meidän lainsäädäntöämme vastaan. Suomessa ei voi edes kuvitella, että kun olet poissa kotoasi, joku tulee, murtautuu sisälle, vaihtaa lukot ja jää sinne asumaan. Kun itse palaat kotiin, huomaat, että avaimesi ei käy lukkoon ja että joku muu on muuttanut kotiisi.

Espanjassa asuntojen valtaus on arkipäivää. Kolme neljästä vallatusta asunnosta on pankin tai rahoitusyhtiön omistuksessa ja yksi neljännes on tavallisten kansalaisten asuntoja. Luin jostain arvion, että vallattuja asuntoja on 100 000, mutta että tyhjillään olevia asuntoja Espanjassa on monta kertaa enemmän.

Asuntojen valtauksen syitä ovat muun muassa köyhyys ja sosiaalitoimen tarjoamien asuntojen niukkuus sekä tyhjien asuntojen suuri määrä. Vuonna 2008 alkanut talouskriisi johti siihen, että ihmiset eivät pystyneet lyhentämään asuntolainojaan tai maksamaan vuokriaan. Vuokralaiset häädettiin ja lainanlyhennykset laiminlyöneet menettivät asuntonsa pankille ja heidät heitettiin kadulle. Pandemia on pahentanut asuntotilannetta entisestään. Häätöuhan alla elää myös aiemmin keskiluokkaan kuuluneita ihmisiä. Tilastojen mukaan vuoden 2008 jälkeen Espanjassa on tehty miljoona häätöä ja niiden määrä lisääntyy rajusti.

Kun edullista vuokra-asuntoa ei ole saatavilla, sadat tuhannet ihmiset ovat joutuneet etsimään asuntoa muilla keinoilla.

Kun vastakkain ovat rikkaat pankit ja köyhät asunnottomat – monet lapsiperheitä – on ymmärrettävää, että yleinen mielipide on ollut asunnonvaltaajien puolella. Jopa tunnetut vasemmmistopoliitikot kannustivat talouskriisin aikana ihmisiä ottamaan oikeuden omiin käsiin. Suurkaupungeissa toimii häätöjä vastustavia aktivistiryhmiä, jotka neuvovat asunnon valtaajia ja auttavat pankkien hallussa olevien asuntojen valtauksessa. Asunnon valtaajia puolustava kansalaisliike vetoaa Espanjan perustuslakiin, joka takaa jokaiselle kansalaiselle oikeuden kunnolliseen asuntoon.

Jos kyseessä olisi vain pankkien omistamien asuntojen valtaus, tuskin aiheesta kohistaisiin niin paljon kuin nyt. Mutta kun valtaukset alkoivat yhä enemmän kohdistua tavallisten ihmisten koteihin ja mukaan tuli rikollista toimintaa, Espanjan maine turvallisena asuinmaana kärsi ja moni ulkomaalainen mietti kaksi kertaa, uskaltaako täältä ostaa asuntoa tai sijoittaa vuokra-asuntoon.

Kun asunnonvaltaajien oikeudenkäynnit kestivät jopa vuosia ja he saivat pieniä tuomioita, alkoivat myös talousvaikeuksissa olevat vuokralaiset jättää vuokriaan maksamatta ja odottamaan oikeuden häätöpäätöstä. Mukaan alkoi tulla myös rikollista toimintaa. Näin kerran tv-ohjelman, jossa toimittaja tekeytyi vallattua asuntoa etsiväksi asunnottomaksi ja laittoi internetiin hakuilmoituksen. Kun vastaus tuli, hän kuvasi piilokameralla avaimen luovutuksen. Hinta 400 euroa. Rikollisjengit myös tiirikoivat auki ovia ja tuovat paikalle lukkosepän vaihtamaan lukon.

Vuoteen 2018 asti valtaajien häätäminen oli erittäin pitkä prosessi, mutta silloin säädetty laki pikahäädöstä helpotti hieman asunnon omistajan asemaa. Se edellyttää kuitenkin nopeaa toimintaa, mutta jos omistaja on esimerkiksi ulkomailla eikä tiedä valtauksesta mitään, laki ei häntä auta.

Jos asunto on pitkiä aikoja tyhjillään ja sijaitsee paikassa, jossa murtautumisen asuntoon voi tehdä naapurien häiritsemättä, kannattaa miettiä hälytysjärjestelmää. Se varoittaa sisääntunkeutujista ja käynnistää pikahäädöt. Myös naapureita kannattaa pyytää pitämään asuntoa silmällä ja jos saa jonkun käymään vaikka kukkia kastelemassa, tieto mahdollisesta valtauksesta tulee nopeasti.

Suomelan Sanomissa Prius Abogados-toimiston asianajajat kertovat hoitaneensa useita valtaustapauksia. Heidän neuvonsa on nopea toiminta, sillä mitä kauemmin valtaajat pystyvät olemaan asunnossa, sen enemmän se antaa heille oikeuksia ja sen vaikeampi valtaajista on päästä eroon, koska valtaajilla on enemmän ja enemmän todisteita siitä, että heidän on annettu rauhassa asua.

Medioissa on ollut paljon tarinoita sekä valtaajista että asunnon omistajista. Usein asia yritetään hoitaa sopimalla ja valtaajalle tarjotaan jopa rahaa siitä, että hän lähtee asunnosta. On myös perustettu yrityksiä, jotka ottavat valtaajat käsittelyyn. Syyskuun Olé-lehdessä kerrotaan tällaisesta yrityksestä ja sen toimintaperiaatteista. He eivät käytä väkivallalla uhkaamista vaan keinovalikoimassa on muunlaista häirintää ja neuvotteluja. Lopulta asunnonvaltaajat saadaan aina ulos, mutta prosessi on hidas. Miten kauan häädön saaminen kestää, riippuu siitä, missä päin maata valtaus on tapahtunut.

Itse olen suojannut kotini asentamalla turvaoven ja vaihtamalla pihalle johtavan oven ja ikkunat. Asunnossa on lisäksi hälytysjärjestelmä. Jos valtaus kuitenkin näistä varotoimista huolimatta tapahtuisi, kotivakuutukseni maksaisi kuluja aina 6000 euroon asti.

Samankaltaiset julkaisut