Älä tee näitä virheitä Espanjassa
Asuminen ja keskustelu espanjalaisen kanssa saattaa olla miinakenttä, varsinkin jos sortuu stereotypioihin Espanjasta. Olipa kyse Andalusian laiskoista työtavoista tai espanjalaisesta macho-miehistä, on paljon asioita, jotka on parempi jättää sanomatta Pyreneiden eteläpuolella. Jos haluat säilyttää espanjalaiset ystäväsi, tarkasta tämä lista kymmenestä asiasta, joita ei kannata sanoa espanjalaiselle.
”Et oleko liian vanha asumaan äidin ja isän kanssa?”
Vahvat perhesiteet, äidin ruoanlaitto sekä perinne käydä paikallisessa yliopistossa sen sijaan, että muuttaisi pois, edesauttavat että monet espanjalaiset viipyvät kotona pidempään.
Vuoden 2008 talouskriisin jälkeen jatkuvasti nousevat nuorisotyöttömyysluvut ja kohoavat vuokrat ovat myös estäneet monet 30-vuotiaat espanjalaiset saamasta itsenäistä asemaa, vaikka he haluaisivatkin.
Espanjalaiset ovat yleensä läheisiä äitiensä kanssa, mutta se ei tarkoita, että he haluaisivat asua heidän kanssaan ikuisesti.
”Kaikki täällä on todella halpaa!”
Pandemian ja Ukrainan sodan nostamat inflaatiotasot ja siten hinnat viime vuosina ovat laskeneet perheiden varallisuutta.
Espanjassa monet yliopistosta valmistuneet tienaavat noin 1000 euroa kuukaudessa. Se että turistille Espanjassa vaikuttaa suhteellisesti halvemmalta kuin kotimaassa ei tarkoita että se olisi ”halpaa” espanjalaisille.
”Espanjalaiset ovat kaikki niin laiskoja!”
Kaikki tiedämme rentoutuneiden, siestaa pitävien espanjalaisten stereotypian, mutta tilastot kertovat kuitenkin erilaisen tarinan. OECD:n mukaan Espanjassa ihmiset tekivät vuonna 2020 enemmän työtunteja vuodessa kuin saksalaiset (1577 verrattuna 1332).
Mitä taas siestoihin tulee, niin lähes 60 prosenttia espanjalaisista ei enää ota päiväunia, kertoo BBC:n vuonna 2021 tekemä tutkimus, joten monet espanjalaiset ovat väsyneet tähän stereotypiaan.
”Espanjalaiset miehet ovat kaikki sellaisia machoja!”
Vaikka parrat ovat edelleen muodissa Espanjassa, ne voivat koristaa yhtä lailla ylpeän transsukupuolisen henkilön kasvoja kuin perinteisen espanjalaisen macho-miehen kasvoja. Itse asiassa Espanjassa on viimeisten kahden vuosikymmenen aikana pyritty käsittelemään kotiväkivaltakysymystä ja edistämään homoseksuaalien hyväksyntää, mikä tekee siitä yhden maailman sosiaalisesti liberaaleimmista yhteiskunnista. Vuonna 2019 tehty tutkimus osoitti, että 75 prosenttia miesvastaajista ei enää tunnistanut itseään macho-iberico (Iberian macho) -mallin mukaiseksi. On oikeutettua sanoa, että monet espanjalaiset, sekä miehet että naiset, eivät enää halua yhdistää yhteiskuntaansa sovinismiin ja perinteisiin sukupuolirooleihin.
”Millä puolella perheesi taisteli sisällissodassa?”
Espanjan verinen sisällissota (1936-1939) nationalistien Francisco Francon ja vasemmistolaisten tasavaltaisten välillä on edelleen erittäin herkkä aihe Espanjassa. Francon kuoleman jälkeen vuonna 1975 Espanja yritti sulkea kirjan synkästä ajasta ”unohtamisen sopimuksella” ja 1977 Amnesty-lailla.
Espanjalaiset eivät välttämättä ole halukkaita kertomaan, minkä puolen heidän perheensä oli sisällissodassa, erityisesti jos he tukivat Francoa.
”Italialainen Parmankinkku on maailman paras.”
On erityisen tärkeää olla sanomatta tätä espanjalaiselle. Espanjalaiset herkuttelevat bellota-kinkulla melkein uskonnollisella hartaudella ja viittaaminen siihen, että muualla valmistetut kinkut voisivat kilpailla tai jopa voittaa sen, riittää saamaan sinut heitetyksi ulos lihakaupasta.
”Miksi te olette kaikki niin korruptoituneita?”
Vaikka on totta, että vuosikymmen sitten lahjukset ja julkisten varojen väärinkäyttö olivat espanjalaisille poliitikoille yhtä yleisiä kuin aamiaisen bocadillot, rehellisten veronmaksajien syyttäminen epärehellisyydestä ei todennäköisesti auta sinua saamaan espanjalaisia ystäviä. Korruptio poliittisen eliitin keskuudessa on vähentynyt, vaikka entisen kuningas Juan Carlosin lain rikkomukset ovatkin saaneet paljon palstatilaa. Vaikka Espanjan harmaa talous edelleen on olemassa ja jotkut espanjalaiset saattavat kiertää veroja, he eivät halua ulkomaalaisten leimaavan heitä korruptoituneiksi.
”Eikö Espanja ole tekopyhä pitäessään Gibraltaria brittiläisenä, kun sillä on Ceuta ja Melilla?”
Jos haluat saada espanjalaisen nationalistin hermostumaan, yritä vertailla Gibraltaria Espanjan kahteen pohjoisafrikkalaiseen enklaaviin. Jotkut espanjalaiset väittävät, että Ceutan ja Melillan kaksi kaupunkia olivat asumattomia ennen kuin ne tulivat espanjalaisiksi, eivätkä ne ole siirtomaita kuten Gibraltar. vaan täysivaltaisia Espanjan jäseniä, joilla on edustajansa Madridissa.
”Mistä tuo ässävika tulee?”
Kuuluisa andalusialaisten ’th’ ääni kirjaimissa ’c’ ja ’z’ (ja joskus ’s’) Espanjassa. Kielenpurijan aksentti maan joissakin osissa selitetään usein urbaanilla legendalla, jonka mukaan espanjalaiset ottivat sen käyttöön miellyttääkseen kuningasta, jolla oli ässävika. Mukava tarina, mutta täysin epätosi. Joka tapauksessa niin kutsutun ”ässävian” voi kuulla vain Espanjan eteläisillä alueilla, kuten Cádizin maakunnassa ja Andalusiassa, jossa ”ce”, ”ze” ja ”se” äännetään englantilaisella ”th” äänellä.
Eli andalusialaisilla ei ole puhevammaa, he valitsevat tarkoituksella ääntää sanat ”th” äänteellä.
”Missä kaikki sombrerot ovat?”
Pahoittelut kaikille, mutta Espanja ei ole Meksiko, riippumatta siitä, kuinka paljon haluaisit sen olevan. Et näe täällä paljon kaktuksia, etkä huomaa sen enempää sombrereoita kuin näkisit Mexico Cityssä. Myös pettyt, jos odotat tulista chiliä, koska useimmat espanjalaiset eivät voi käsitellä mausteista ruokaa ollenkaan.
Itseltä aina kysytään niistä jääkarhuista sekä pingviineistä Helsingissä ja ovatko kaikki suomalaiset samanlaisia kuin Fuengirolan puistossa örveltävät puistojen miehet.
CostaGPT
Linkki alkuperäiseen juttuun: