Espanjalaisten ruokapöytien ylpeyden eli Serranon kinkun juuret ylettyvät kauas historiaan
Jamon Serrano eli Serranon kinkku on Espanjan perinteikkään ruokakulttuurin ylpeys. Serranon kinkku on valkeasta tai Duroc-siasta suolaamalla ja ilmakuivaamalla valmistettu kinkku, mikä onkin maailmanlaajuisesti arvostettua. Sana serrano tulee sanasta sierra eli vuoristo ja kinkku onkin saanut nimensä siitä, että sitä valmistetaan vuoristoissa, sillä vuoristojen kuiva sekä kylmä ilma auttaa lihan kuivumista ja suolaamista.
Serranon kinkku on iso osa Espanjan ruokakulttuurin historiaa ja sika onkin kautta aikojen ollut ihmisten tärkeä raaka-aine ruoanlaitossa. Sianlihan tärkeys on sen helposti saatavuudessa, ravinnon kaikkiruokaisuudessa ja pitkäaikaisessa säilyvyydessä. Muinoin sika onkin ollut tärkeä kotieläin kestäen vaikeidenkin aikojen yli syöden kaikkea ja näin ollen se on ollut aina saatavaa ravintoa ihmisille.
Omien tarpeiden lisäksi porsaanliha oli vaihdantatalouden kukoistaessa hyvää valuuttaa. 1870 luvulla tapahtuneen Rooman valtauksen myötä porsaanliha nousi korkeaan arvoon ja kinkku säilytti asemansa arvostetuimpana ruokana, minkä myötä siitä tuli merkki yläluokkaisuudesta ja ilmakuivattu kinkku kuuluikin pitkään aateliston etuoikeuksiin.
1960-luvulla kinkku koki läpimurtonsa, kun sen valmistus jakautui pelkän tehdasvalmistajan sijaan artesaanivalmistajien ja tehtaiden kesken. Artesaanivalmistajat pitivät huolen porsaan oikeanlaisesta kasvatuksesta ja kinkun perinteisistä valmistusmetodeista, mikä takasi sen korkean laadun, täyteläiset aromit ja intensiiviset maut.
Serranon kinkku on vielä tänäkin päivänä suuressa osassa espanjalaisten keittiötä ja sitä syödäänkin päivittäin niin kotitalouksissa kuin ravintoloissakin esimerkiksi tapaksina tai pieninä annoksina. Voit myös ostaa serranon kinkkua niin ruokakaupoista kuin erillisistä lihakaupoista, joko valmiiksi pakattuina siivuina, lihatiskiltä tuoreina siivuina tai peräti kokonaisina kinkkuina.
Tulettekin pääsemään meidän matkassamme tutustumaan lisää mm. serranon kinkun oikeaoppiseen valmistukseen ja käsittelyyn sekä mitä eroa on serranon kinkulla ja ibericon kinkulla.