Gibraltar
Gibraltar on muutakin kuin apinoita ja tippukiviluolia. Vuosittain siellä vierailee noin 7,5 miljoonaa turistia.
Gibraltar on kuin pala Britanniaa keskellä Espanjan rannikkoa. Useimmat tulevat sinne ostamaan verovapaita tuotteita, istumaan englantilaisissa pubeissa ja vierailemaan ylhäällä Gibraltarinvuorella, mutta näiden lisäksi Gibraltarilla on myös muita mielenkiintoisia kohteita.
Tätä on Gibraltar
Vajaan seitsemän neliökilometrin suuruinen Gibraltar sijaitsee Espanjan eteläisimmässä osassa. Britannia valtasi Gibraltarin Espanjalta vuonna 1704. Siitä lähtien Espanja on yrittänyt saada aluetta takaisin ja maiden välillä on jatkuvaa nokittelua.
Brexitin jälkeen EU-kansalaisilta on vaadittu passi, mutta Espanja ja Englanti ovat tehneet esisopimuksen Gibraltarin liittämisestä osaksi Eu:n Schengen-aluetta, jolloin passintarkastukset poistuvat. Gibraltarissa on 30 000 asukkaasta, minkä lisäksi alueella käy töissä noin 10 00 espanjalaista. Heidän elämäänsä sopimus helpotta huomattavasti. Mutta niin kauan kuin kysymys on vain esisopimuksesta, rajanylitykseen tarvitaan passi ja jonotukseen on syytä varautua.
Rahayksikkö on Gibraltarin punta. Euro ei ole laillinen maksuväline, mutta useimmat kaupat ja ravintolat hyväksyvät pieniä euromääriä.
Alue on vakaa sekä poliittisesti että taloudellisesti. Gibraltarilla on paljon yrityksiä matkailusta merenkulkuun ja pankkitoiminnasta nettikasinoihin. Gibraltarin tornitalojen kattoterasseilla asuvat alueen kauniit ja rohkeat ja sijoittajien joukosta löytyy myös tunnettuja kansainvälisiä raharikkaita.
Myös avioituminen käy ilman byrokratian koukeroita. Tunnetuin avioliiton satamaan purjehtinut pari on John Lennon ja Yoko Ono. Myös Sean Connery on vihitty Gibraltarilla.
Liikkuminen
Aurinkorannikolta tehdään ohjattuja päiväretkiä Gibraltarille, mutta myös omalla autolla tai linja-autolla moni suuntaa sinne. Gibraltarin kadut ovat kapeita ja pysäköintipaikkoja on vähän, joten osa autoilijoista jättää suosiolla oman autonsa Espanjan puoleiselle alueelle ja ylittää rajan kävellen. Linja-autolla tulijat jäävät pois Espanjan puolella La Línea de la Concepciónin kaupungissa. Rajalta keskustaan pääsee joko kaksikerrosbussilla, joka odottaa Gibraltarin puolella tai kävellen. Liikkumiseen myös taksi on varteenotettava vaihtoehto.
Rajanylityspaikan jälkeen punaisiin pysähtyneet autot ja kävelijät saattavat hämmästyä, kun toiselta suunnalta pyyhkäisee lentokone nousukiidossa. Koska maata on vähän, kiitorata risteää Winston Churchill Avenuen kanssa.
Gibraltarin vuori
Eniten nähtävää on Gibraltarinvuorella, jossa on apinoiden lisäksi puistoja, luolia ja näköalapaikkoja. Näkymät 412 metriä korkealta vuorelta ovat huikeat. Gibraltarinvuorelle vie kapea tie, eikä omalla autolla saa ajaa ylös asti. Vuorelle päästäkseen voi joko hypätä turistibussin tai köysiradan kyytiin tai kävellä. Mikäli kunto kestää, on kävelyretki suositeltava, koska tällöin pääsee lähemmin nauttimaan Gibraltarin omalaatuisesta luonnosta.
Vuoren huipulla vapaana elävät apinat, makakit, ovat erittäin uteliaita ja tottuneita ihmisiin. Apinoiden syöttäminen on kiellettyä sakon uhalla, mutta apinat ovat vikkeliä ja nappaavat ihmisiltä kaiken syötäväksi kelpaavan. Pitää myös muistaa, että apinat ovat luonnonvaraisia eläimiä. Häirittynä ne saattavat käydä aggressiivisiksi, mikä etenkin lasten kanssa matkustavien kannattaa ottaa huomioon.
Gibraltarin tunnettuihin nähtävyyksiin kuuluvat Saint Michaelin tippukiviluolat, jotka sijaitsevat ylhäällä vuorella. Luonnon miljoonien vuosien aikana muovaamat luolat ovat henkeäsalpaavia. Luolissa järjestetään konsertteja ja näyttelyitä ja siellä pyörii valoshow kauniin musiikin soidessa taustalla.
Gibraltarin sotaisan historian jäljiltä alueella on runsaasti puolustukseen liittyviä rakennuksia, patsaita sekä maanalaisia tunneleita. Luolia on yhteensä kymmenien kilometrien pituudelta. Viimeisimmät ovat viime maailmansodan ajalta.
Kuin Lontoossa konsanaan
Kaupungin keskustassa punaiset postilaatikoita ja puhelinkopit sekä bobby-poliisit luovat Lontoon-tunnelmaa. Reilun kilometrin mittainen Main Street on vanhan Gibraltarin sydän ja tärkein ostoskatu. Putiikkeja on paljon, mutta lähes kaikki tarjoavat samoja tuotteita ja verovapaata alkoholia, hajuvesiä ja tupakkaa.
Ravintolakulttuuri on Gibraltarilla erilainen kuin Espanjan puolella; tarjolla on peribrittiläistä pubiruokaa, fish & chipsiä ja kello viiden teetä.
Museoita on useita ja kaupunkikuvaa hallitsevat linnoitukset, joista tunnetuin on 1100-luvulta peräisin oleva jykevä Maurilainen linna, jonka tornissa on helppo kuvitella piirityksiä, joita se on kestänyt vuosisatojen aikana.
Gibraltar Chrystalissa on päivittäin lasinpuhallusnäytöksiä ja erinomainen näyttely lasin historiasta.
Lauantaisin puolen päivän aikaan voi nähdä vanhan avainseremonian, Ceremony of the Keys, jossa sotilaat marssivat musiikin tahdissa Main Streetin läpi Casemates Squarelle.
Europa Point
Gibraltarin eteläisin kärki on nimeltään Europa Point. Siellä on 1800-luvulla rakennettu punavalkoinen majakka, roomalaiskatolinen kirkko ja moskeija, jonka on lahjoittanut Saudi-Arabian kuningas. Sen sanotaan olevan suurin muslimimaiden ulkopuolelle rakennettu moskeija. Puolustukseen liittyviä muistomerkkejä on useita.
Europa Point vetää myös lintubongareita, sillä lintujen muuttoreitti Afrikasta Eurooppaan kulkee sen kautta.